Skägglav
Skägglav är både sällsynta och vanliga hänglavar i Sverige. Skägglaven är den vanligaste arten av skägglav och långskägg är idag den mest hotade arten. Skägglavar kan användas som indikatorarter för att dem är känsliga på luftföroreningar. Skägglav kan ätas efter urlakning för att dem innehåller mycket kolhydrater.
Källa: Handbok Överlevnad”. Svenska armén, 1988
Lingonris
Lingonens risblad är gröna året runt (vintergrön).
Lingonens bär är mogna i augusti-september och kan ätas. Man odlar inte lingon så himla ofta istället
så plockas lingonen i det vilda. Lingonen växer
naturligt upp i norra delar av halvklotets skogsbälte i Europa, Asien och Nordamerika.
Källor: http://mittkok.expressen.se/artikel/lingon-12-fakta-du-inte-visste/
http://www.barkraft-sik.se/sv/bar/Sidor/Lingon.aspx
Svenska Akademiens ordlista → kröson
Kvastmossa
Kvastmossa är vanlig i Sverige och kvastmossa är den vanligaste bland släktet Kvastmossor och skogsmarks växter som hedmark. Kvastmossans blad kan bil till 6-7 mm långa och är som en båge , ofta ensligt, säreget för kvastmossornas kvastlikhet.
Källor: ^ NE, Miljödatabasen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar